foto Harry Anders
Na de voorstelling van Christus’ geboorte, zien we in het volgende glas de twaalf jarige Jezus in de tempel. Op de achtergrond bereidt Johannes zich in de woestijn. U merkt dat de levens van deze achterneven sterk met elkaar verweven zijn. Glas 13 met de 12-jarige leraar Jeshua in de tempel, zorgt voor een unieke afbeelding in de kunstwereld. Op de randen van de kostuums der schriftgeleerden zijn Hebreeuwse letters aangebracht om aan te tonen dat het Joodse schriftgeleerden betreft.
Antwerpse Joden hebben de letters aangeleverd aan de inventor of tekenaar Lambert van Noort. De teksten hebben betrekking op een typische bar mitzwa viering, want sinds de dertiende eeuw viert men voor jongens op de dertiende verjaardag deze gebeurtenis. Weliswaar bestond die plechtigheid nog niet in Jezus' tijd, maar wel in 1560 toen dit glas geplaatst werd. Het zal u niet ontgaan zijn, waarde Renier, dat ik heel veel strijd heb gevoerd in Leuven, toen ik het Drie-talen College oprichtte, opdat theologie studenten ook de grondtalen van de bijbel grondig konden bestuderen. De collegae professoren vonden de Latijnse Vulgaat goed genoeg voor het theologisch onderwijs. De Vulgaat echter rammelde aan alle kanten. Ik vertrok naar Basel om in alle rust het Nieuwe Testament in proper Latijn met de Griekse tekst er naast, uit te geven. Dit is feitelijk mijn Magnum Opus, wat weinig mensen weten...
God de Vader in Glas 15
De huidige koster van de Sint Jan heeft het geheim ontdekt en er een spannende historische roman over geschreven, getiteld 'het Geheim van Erasmus', met Dirck Crabeth in de hoofdrol. Men leest er hoe Dirck door Herman Lethmaet gewezen wordt op het boekje 'een Goddelijk Festijn', dat gebruikt zou worden voor het beeldprogramma der Goudse Glazen. Het boek, 'het Geheim van Erasmus' heeft inmiddels drie drukken achter de rug en is zelfs in het Duits en Engels vertaald.
Professor Herman Lethmaet was naast deken van de St. Marie ook vicaris generaal van het bisdom Utrecht, zeg maar plaatsvervangend bisschop. Hij was de spil waardoor het gedachtegoed van Erasmus,, 16 jaar na zijn dood in Bazel, in de Goudse Glazen werd verwezenlijkt, wat de Sint Jan een Erasmus monument maakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb